Mimo, że pogoda bardziej odpowiada świętom Bożego Narodzenia, dziś, czyli w Wielką Sobotę święcimy pokarmy. Zwyczaj ten sięga czasów pogańskich, a w chrześcijaństwie pojawił się około VIII wieku. W trakcie Liturgii Paschalnej celebrowanej w wigilię Niedzieli Zmartwychwstania święcono baranka, którego następnie spożywano w świątyni. Z czasem zaczęto święcić także inne pokarmy, które zabierano ze świątyni do domów.
Co poznaniacy mają w swoich święconkach? Sprawdźmy.
Co zrobić kiedy dzieci nadużywają internetu? Zobacz 3 sposoby NA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?