Nasze województwo wraz z czterema polskimi regionami dostało przyjęte do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w październiku ubiegłego roku.
Prestiżowa sieć, która zrzesza 24 regiony z ośmiu państw europejskich powstała, aby ułatwić konsumentom i turystom odwiedzających nasz region spróbowanie lokalnej żywności.
- Dziedzictwo kulinarne to także część naszego dziedzictwa kulturowego – mówi Andrzej Bobrowski, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszłkowskiego. – Dzisiejsi nagrodzeni to ambasadorowie dobrego smaku, a to zobowiązuje.
Śledzik w oleju rydzowym, zupa parzybroda, kaczka pieczona po wielkopolsku, czernina, wielkopolski ser zasmażany – to tylko kilka potraw, które znaleźć możemy w kartach poznańskich lokali odznaczonych certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego.
Po czym poznać wyróżniony lokal czy przedsiębiorstwo? Cała dziesiątka otrzymała od wojewody specjalnie wykonane tabliczki z godłem „Dziedzictwo Kulinarne”.
Co ważne - każdy z nich, w dużej mierze do produkcji swoich przysmaków używa produktów wytwarzanych na terenie Wielkopolski.
- To ogromne wyróżnienie, ale obiecujemy, że nie spoczniemy na laurach – mówi Jan Babczyszyn, właściciel restauracji „WZ”. – Obecnie serwujemy dwanaście tradycyjnych potraw, złożyliśmy jednak wnioski o rejestrację kolejnych.
Restauracje wstępujące do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska:
Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Kruszewni – produkująca wędliny metodami tradycyjnymi z mięsa pochodzącego z własnego gospodarstwa oraz pobliskich ubojni
„Cafe Bordo” – oferuje potrawy takie jak śledzik w oleju rydzowym, zupa parzybroda, ser kozi z Witoldzina, kaczka z czerwoną kapustą, wielkopolski ser smażony.
Rzeźnictwo-Wędliniarstwo Stefan Słociński – surowce do produkcji wyrobów wędliniarskich pochodzą z własnego gospodarstwa; produkują m.in. kiełabasę nowotomyską, leberkę wielkopolską, udziec pieczony.
Restauracja”WZ” w Poznaniu – w ofercie posiada m.in czernina, golonka po wielkopolsku, zrazy zawijane po wielkopolsku, kaczka pieczona po wielkopolsku z pyzami i kapusta modra zasmażana.
Restauracja „Pod Pretekstem” w Poznaniu – w swojej ofercie posiada potrawy historyczne związne z Regionem Wielkopolski. Zjemy tam m.in. kaczkę pieczoną po wielkopolsku z pyzami i kapustą modrą zasmażaną.
Firma Handlowo-Uślugowa „Halina” w Wargowie – gospodarstwo agroturystyczne, w którym produkty wytwarzane są metodami tradycyjnymi ze świeżych owoców i warzych, pasteryzowane, bez jakichkolwiek dodatków.\
Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak – zakład produkujący od 1990 roku wielkopolski ser smażony.
Gospodarstwo Agro-turystyczne „Celinka”, Kochłowy, Ostrzeszów – gospodarstwo wyspecjalizowane w tradycyjnej kuchni wielkopolskiej; wytwarzanie produktów metodami naturalnymi.
Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe VITACORN z Poznania – produkuje żywność o naturalnych cechach, otrzymywaną naturalnymi metodami np oleje tłoczone na zimno, nierafinowane.
Gospodarstwo Agroturystyczne Kmiecikówka z Lubiatówka – dba o zachowanie wielkopolskiej tradycji poprzez podawanie gościom potraw regionalnych i tradycyjnych.
Mój Modny Poznań serwis specjalny | TRANSFERY 2009 | KONKURSY MM POZNAŃ sprawdź co możesz wygrać |
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?