Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Winny smak Katalonii

Lilia Łada
Lilia Łada
Musująca Canals Cava Brut Natural, delikatne Barbara Fores El Quinta, odurzające aromatem Natur Montsant Mas Franch Negre - to tylko kilka z winnych skarbów Katalonii, jakie zaprezentował jeden z tamtejszych producentów win, Miquel Coca i Fito.

Katalońskie wina nie są zbyt znane poznańskim miłośnikom wykwintnego trunku - niezbyt często pojawiają się na degustacjach i w sklepach. Jeszcze rzadziej goszczą w naszym mieście ich producenci. Tym razem na zaproszenie Minewine.pl, sklepu mieszczącego się w Galerii Malta, do Poznania przyjechał Miquel Coca i Fito, producent win z Montsant. Jego barwna opowieść o tym regionie Katalonii, no i oczywiście same wina były najlepszym dowodem na to, że tak zdecydowanie nie powinno być.

Chyba najbardziej znanym w Polsce winem z tego regionu Hiszpanii jest cava - wino musujące, produkowane dokładnie tak jak francuskie szampany i mające tę samą klasę. To właśnie dlatego,  by podkreślić wyjątkowość i uroczystość okazji, wszyscy goście zostali powitani kieliszkiem Canals Cava Brut Natural. Lekkie, rześkie i wyraziste w smaku wino było doskonałym początkiem degustacji...

Następnym winem było Barbara Fores El Quinta - wino o mocnym, zdecydowanym aromacie, korzennym posmaku i bogatym bukiecie. Sącząc je goście słuchali opowieści Miqela o Montsant i o tym, jak się tam produkuje wino. Montsant leży w południowej Katalonii i okala jak pierścień słynną  DOC Priorat, jednak różni się od niej warunkami glebowymi, więc i wino powstałe w Montsant smakuje zupełnie inaczej. A ponieważ powstają tam doskonałe wina czerwone głównie ze szczepów Garnacha i Carinena, o których Miquel mówił, że są "skoncentrowane", to kolejną propozycją było takie właśnie wino Barbara Fores El Templari: o owocowym i lekko waniliowym posmaku. Po prostu: doskonałe.

Natur Montsant Mas Franch Negre to było chyba wino o najbardziej wyrazistym charakterze. Przechowywane przez 12 miesięcy w dębowych beczkach nabiera  odurzającego aromatu dojrzałych ciemnych owoców z mineralnym posmakiem i dosłownie rozpływa się w ustach nieoczekiwaną słodyczą i łagodnością.
Isaral, kolejne doskonałe wino, to była już propozycja z Prioratu, wino jeszcze bardziej "skoncentrowane", w którego bukiecie można było wyczuć nie tylko bogatą owocową nutę jeżyn i czarnych porzeczek, ale także echo aromatu gorzkiej czekolady.

Degustację zakończyło wino specjalne: Coca i Fito, wino, z którego Miquel jest szczególnie dumny.To było wino delikatniejsze, lżejsze, jakby bardziej... kobiece. Na ten damski charakter wskazywała zresztą nawet etykieta ozdobiona bukietem kwiatów. Smakując delikatne wino goście słuchali opowieści o winnicach położonych prawie pionowo, do których nie dojedzie nawet jeep i niezwykłych krzewach winnych, które niewielkie i powykręcane jak sosny nad brzegiem Bałtyku nieoczekiwanie dają niezwykle aromatyczne owoce - i fascynujące aromatem wina...

Tak, wina z Montsant to z pewnością wina, które - jak powiedział Sławomir Komiński z Minewine.pl, organizator degustacji, na długo pozostają w sercu...

Czytaj także:
Jakie wino do kolacji wigilijnej i świątecznych posiłków


Dobór wina do tradycyjnej polskiej wigilii nie jest łatwym zadaniem. Dlatego o pomoc poprosiliśmy specjalistę.




emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto