- Zasada, że do ryby podać można każde białe wino, w przypadku tradycyjnych dań wigilijnych nie zawsze się sprawdza - ostrzega Sławomir Komiński, właściciel Salonu Win MineWine w Galerii Malta. - Te dania są cięższe, bardziej aromatyczne, więc na przykład często wybierane do ryby białe wino ze szczepu Sauvignon Blanc, mogłoby nie sprostać...
Dlatego Sławomir Komiński poleca rieslingi, wino zwane królem białych szczepów, przede wszystkim pochodzące z niemieckich regionów winiarskich takich jak Mozela, Nadrenia czy Palatynat. Wina niemieckie odbudowują swoją pozycję na polskim rynku, po okresie, w którym nie cieszyły się zbyt dobrą sławą. Opinia ta ma swoje korzenie jeszcze w latach 90., kiedy to do Polski przywożono wiele poślednich gatunków win, które sprzedawane najczęściej pod markami typu liebfraumilch ukształtowały opinie polskich klientów o winach niemieckich. Dlatego riesling może wielu osobom kojarzyć się z winem prostym, cierpkim i kwaśnym, co zupełnie nie odpowiada prawdzie.
- Trudno akceptowalna cierpkość to nie zawsze oznaka wytrawności, ale po prostu wina kiepskiej jakości. Riesling ma przeróżne oblicza - tłumaczy Sławomir Komiński. – Bywa niezwykle mineralny, potrafi być pięknie aromatyczny, daje wina odd bardzo wytrawnych po wspaniałe słodkie wina zbalansowane kwasowością. Jest niezwykle uniwersalny, w wydaniach trocken czyli bardziej wytrawnych idealnie komponuje się z potrawami, a w wydaniach słodszych np. auslese, reslingi doskonale uzupełnią słodsze dania wigilijne typu kutia czy makiełki.
Co do pierogów z grzybami albo kapustą z grzybami?
Tu pasuje riesling w wersji kabinett.
- Trochę dłużej dojrzewający kabinett stanowi fenomenalne połączenie z grzybami i pierogami - zachwala Komiński. – Tak więc kluczem do naszej polskiej wigilii jest z pewnością riesling.
Kolejną zaletą rieslinga jest jego cena: występuje w różnych wydania, ale dobry rocznik można kupić już za 30-40 zł.
Do słodkiej części tradycyjnej wieczerzy wigilijnej, czyli na przykład do makowca, Sławomir Komiński radzi zastosować klucz geograficzny i sięgnąć po wino powstające prawie po sąsiedzku, czyli węgierski tokaj.
- Z makowcem, zwłaszcza takim z rodzynkami, stanowi naturalne połączenie, bo tokaj przecież powstaje z winogron dłużej wiszących na krzewach, dotkniętych szlachetną pleśnią, a więc mocno dojrzałych - wyjaśnia. - Z piernikiem natomiast doskonale współgra czerwone wino z Gruzji, w wersji półsłodkiej lub słodkiej. W tychwinach pojawiają się piękne nuty korzenne, migdałowe, a to doskonały akompaniament pasuje do naszych tradycyjnych pierników.
Pierwszy i drugi dzień Bożego Narodzenia to już mięsa: pieczony indyk, gęś, kaczka, szynka. Co wtedy podać na stół?
- Przy drobiu pieczonym i aromatycznym także można złamać ten schemat, że podaje się tylko białe wino - mówi Komiński. - On będzie się lepiej komponował z winem czerwonym, ale nie o silnych taninach, które spotkać możemy na przykład w winach z Bordeaux, tu zdecydowanie lepszym połączeniem będzie czerwony burgund, a więc wino powstające z delikatnego szczepu pinot noir.. Wina pochodzące z tych gron, ale zrobione przez winiarzy z Węgier, Niemiec (Spätburgunder), czy Włoch (Pinot Nero) także świetnie zafunkcjonują na naszych stołach w towarzystwie tych potraw. Jeśli jednak wolimy pozostać przy białym winie, to trzeba wybrać takie, które nie jest kruche, ma trochę ciała i struktury np. pinot grigio z północnych Włoch, czy chardonnay z Burgundii.
Jednak - jak zaznacza Sławomir Komiński - to wszystko to tylko rekomendacje i propozycje osób, które już pewnych połączeń spróbowały.
- Jeśli ktoś chce wypić Sauvignon Blanc do smażonego karpia to proszę bardzo, jeśli mu to połączenie odpowiada - mówi Komiński. - Najważniejszy jest bowiem własny gust i własne wrażenia. To nimi przede wszystkim należy się kierować wybierając wino na świąteczny stół. Zachęcam jednak bardzo do eksperymentowania z własnymi zmysłami, poszukiwania i próbowania nowych, indywidualnych połączeń potraw i wina.Wino bowiem ma dawać radość, należy się nim cieszyć i niech żadne schematy, czy konwenanse nie zakłócają nam tej radości, zwłaszcza w święta!
Czytaj także: |
Kolacja wigilijna w wersji wegańskiej Kapusta z grzybami, kompot z suszonych owoców, czerwony barszcz... Wiedzieliście, że to typowo wegańskie potrawy? |
Życzenia wierszem od władz miasta (wideo) Prezydent Poznania, jego zastępcy oraz skarbnik i sekretarz miasta wszystkim poznaniakom na święta życzą… wierszem. Posłuchaj życzeń. |
Jak przystroić stół na święta? Klasycznie czy modnie? Tradycyjnie czy odlotowo? To ostatni moment, by wybrać aranżację dla świątecznego stołu i kupić odpowiednie dodatki. |
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?