Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chleba naszego powszedniego nie marnuj!

Krzysztof Nowicki
Krzysztof Nowicki
Polski chleb często chwalony jest za jakość. Jednak nawet oszczędni zazwyczaj poznaniacy często to dobre pieczywo po prostu marnują.

Poznańskie targi Polagra Food wyjątkowo obrodziły w przedstawicieli przemysłu piekarskiego. W halach na terenie MTP prezentują się piekarze, cukiernicy, producenci sprzętu i komponentów do wypieku chleba. Chleba, który znany jest piekarzom na całym świecie.

- Polski chleb jest chwalony wszędzie na świecie - podkreśla Piotr Koperski, członek zarządu Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. - Polscy piekarze zdobyli m.in. drugie miejsce podczas zeszłorocnych Mistrzostw Świata Duetów Piekarskich w Dusseldorfie.

Podobne zdanie wyraża Peter Becker, prezes Światowej Unii Piekarzy i Cukierników (UIB). Becker przyjechał do Poznania na światowy Kongres Piekarzy, który odbywa się przy okazji targów Polagra Food.

- Bardzo cenimy polski chleb - przekonuje prezes UIB. - Bardzo często odwiedzam Polskę, w Poznaniu jestem pierwszy raz. Lubię polski chleb i myślę, że jest podobny do niemieckiego. Choć naturalnie najbardziej smakuje mi ten, który sam upiekę.

Jednak zdaniem gości targowych bardzo często nie doceniamy tego, co mamy. Zarówno Koperski jak i minister rolnictwa Marek Sawicki podkreślali, że zbyt dużo chleba się marnuje.

- W dzisiejszych czasach szacunek dla chleba staniał. Dlatego też, w celach wychowawczych, powinna wzrosnąć cena chleba - twierdzi Sawicki podkreślając również, że jest to jedyny powód, dla którego rosnąć powinna cena chleba. - Nie ma podstaw do tego, żeby ceny pieczywa rosły o kilkadziesiąt procent, kiedy z relacji ceny zboża do pieczywa wynika, że podwyżka powinna wynieść tylko kilka procent. Niestety, są to spekulacje, przed którymi nie mamy mechanizmów zabezpieczenia.

Nieco innego zdania jest Piotr Koperski.
- Ceny chleba rosną, ale czy zauważył ktoś cenę wędlin czy nabiału? Wszystko drożeje - uważa piekarz. - Cena mąki wzrosła o 100 proc., inne media również drożeją. Trzeba pamiętać o tym, że piekarze też chcą zarabiać.

Koperski, podobnie jak minister Sawicki uważa, że chleb jest zbyt tani. Jego zdaniem chleba się nie szanuje a żeby się o tym przekonać, wystarczy spojrzeć na osiedlowe śmietniki.

- Przeciętnie cena chleba w stosunku do zeszłego roku wzrosła o 30 groszy. W porównaniu z krajami europejskimi jest on wciąż tani. Cena musi być wyższa, wtedy może zaczniemy go bardziej szanować.


Piszemy bajki dla Tomka! Dołącz się do akcji
i napisz własną opowieść!
Wirtualne Targi Edukacyjne ACI
Tym żyje miasto!
publikuj teksty, zdjęcia, wideo
Wygrywaj nagrody!
od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto