Nie jedz na surowo – ugotuj! Zobacz, jakie warzywa i owoce są zdrowsze po ugotowaniu [TOP 6 – 16.06.2020]
Te owoce i warzywa są zdrowsze po ugotowaniu, niż na surowo! Sprawdź! [TOP 6]
2. SZPINAK Szpinak znany jest ze swoich właściwości antynowotworowych. Liście szpinaku chronią przed miażdżycą. Swoje właściwości lecznicze szpinak zawdzięcza beta-karotenowi, witaminie C oraz luteinie – znanym przeciwutleniaczom. Ponadto szpinak jest bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy. Czytaj też: Nie jedz tego rano! Top 8 rzeczy, których nie powinno się jeść na śniadanie [zdjęcia] Lepszy na surowo czy gotowany? W przypadku szpinaku mamy spory kompromis. Kwas foliowy, witamina C, niacyna, ryboflawina i potas są lepiej wchłaniane przez organizm z surowych liści szpinaku. Jednak gotowanie zwiększa wydzielanie i wchłanianie witaminy A i E, białka, błonnika, cynku, tiaminy, wapnia i żelaza a także ważnych karotenoidów, takie jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna. Ze względu na to, że szpinak zawiera kwas szczawiowy wskazane jest dodawanie do potrawy zsiadłego mleka lub jajka, aby wyrównać straty wapnia.