Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poznaniacy gotują dla głodujących dzieci

iwan
iwan
Najlepsi kucharze z całego świata zawitali do RPA, by walczyć z głodem. Wśród nich jest trójka poznaniaków.

Zebrać 4 miliony rand, czyli ok. 1,6 miliona złotych i na 5 lat zapewnić posiłki 3 tysiącom głodujących dzieci w RPA – to cel trzeciej edycji World Chefs Tour Against Hunger, która rozpoczęła się 21 sierpnia i potrwa do 30 sierpnia. Patronem akcji są dr Bill Gallagher ze Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni (WACS) oraz Stowarzyszenie Szefów Kuchni Południowej Afryki (SACA).

Pośród 253 szefów kuchni z 42 krajów Europy, Afryki, Australii i Azji znajdzie się polska drużyna, w której większość stanowią poznaniacy.

Polskę reprezentują:
Joanna Ochniak, poznanianka, manager drużyny, oficjalna przedstawicielka inicjatywy WOMAN IN WACS działającej w ramach Światowej Organizacji Szefów Kuchni (WACS) oraz aktywna działaczka i propagatorka wielu idei w ramach branży HoReCa.
Marcin Komsta, w drużynie pomocnik szefa kuchni, od ponad 10 lat związany z branżą gastronomiczną, zajmuje stanowisko dyrektorskie w firmie eksportującej polskie ryby i organizuje szkolenia i wydarzenia kulinarne na terenie całej Polski.
Paweł Mieszała, poznaniak, szef cukierni w polskim składzie, organizuje szkolenia i dzieli się doświadczeniami przy przygotowaniach do najważniejszych wydarzeń cukierniczych w kraju.
Przemysław Kaczor, w drużynie pomocnik szefa kuchni, który od ponad 10 lat pracuje jako szef kuchni.
Marcin Budynek, poznaniak, szef kuchni drużyny, pracuje w zawodzie ponad 20 lat, prowadzi własny program w Telewizji Polskiej, jest organizatorem i jurorem wielu konkursów kulinarnych.

- Będziemy prezentowali nasze zdolności i narodową kuchnię, czeka nas w sumie 8 pokazów kulinarnych. Każde takie wydarzenie, to dla nas 40-minutowy pokaz, później dania są licytowane – tłumaczy ideę akcji Joanna Ochniak, manager drużyny.

- Wydarzenie jest mocno promowane w RPA, szczególnie w 5 miastach, do których zawitają kucharze. Lokalna gwiazda, P.J. Powers, nagrała nawet specjalny utwór. Zysk z jego sprzedaży także przeznaczony zostanie na obiady dla dzieci. Podobnie z obrazami artystów, które trafią na aukcje – mówi Ochniak.

Polscy szefowie kuchni nie podążają za stereotypami, kuchnia polska nie równa się kuchnia ludowa.
- Staramy się połączyć nowoczesne trendy z polskim charakterem dań - mówi manager. - Na stołach pojawią się klasyczne zupy, jak pomidorówka i borowikowa, obok jagnięciny pieczonej w musztardzie i czosnku na moskolu ziemniaczanym, czy pieczonego kurczaka na marchwiowo-pomarańczowym purée z zieloną fasolką szparagową. Jako deser podamy na przykład jabłecznik Nie zabraknie też gołąbków!

Szefowie kuchni z całego świata odwiedzą miejsca najsilniej dotknięte głodem, gdzie będą rozdawali żywność pod okiem kamer i aparatów. Poza doraźną pomocą, celem akcji jest bowiem uświadomienie problemu globalnemu odbiorcy. Mistrzowie zawitają między innymi do Johannesburga, Kapsztadu i Pretorii.

Prezentacja najpopularniejszych polskich dań w RPA oraz podsumowanie wyjazdu odbędzie się w ramach pokazu „Projekt Gastronomia na Obcasach – Teatr Szkoła Kulinarna” na Międzynarodowych Targach Poznańskich od 12 do 15 września.

Zobacz spot promujący polską drużynę:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto