Warsztaty - Sztuka mieszania w garnkach

Elżbieta Podolska
Pan Wojtek jest zawodowym kucharzem
Pan Wojtek jest zawodowym kucharzem Janusz Romaniszyn
Jamie Oliver, jeden z najbardziej znanych kucharzy na świecie, przez rok przyuczał kilkadziesiąt młodych osób, tzw. trudną młodzież do zawodu kucharza. Dla uczestników była to także szkoła życia. Z ponad stu kandydatów tylko kilku znalazło pracę w tym zawodzie.

Podobny pomysł wdrożył teraz Wojewódzki Urząd Pracy i Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Poznaniu. Na terenie Fundacji Pomocy Wzajemnej Barka w ramach Centrum Integracji Społecznej odbywa się osiem różnych warsztatów mających pomóc bezrobotnym w znalezieniu pracy w zawodzie: budowlaniec, stolarz, rękodzielnik. Wśród proponowanych profesji jest także nauka zawodu kucharza.

– Program trwa przez pół roku – wyjaśnia Małgorzata Polańska, technolog żywienia, prowadząca warsztaty gastronomiczne. – Uczęszcza na nie obecnie 14 kursantów z różnych środowisk. Są też osoby po wyrokach skazujących.

Podczas zajęć, tak jak u Ja-miego Olivera, panuje reżim. Trzeba zameldować się punktualnie o godz. 8. Wpierw są cztery godziny zajęć praktycznych, później dwie godziny trwają wykłady. Nie wolno się spóźniać, przekraczać trzech nieobecności i oczywiście być trzeźwym. Za takie podejście do nauki zawodu każdy z uczestników dostaje 650 złotych miesięcznie.

Uczą się wszystkiego od podstaw: jak gotować ziemniaki, rozbijać kotlety. Mają po 40–50 lat i cały czas szukają swojego miejsca na ziemi. Są wśród nich tacy jak pan Wojtek, kucharz z zawodu, który po poważnych przejściach zaczyna sobie na nowo układać życie. Ma dla kogo się starać, bo w domu czekają na niego żona i dwie córeczki. – W tym programie mogę zostać przez rok, a potem, jak będę miał dobrą opinię, to jeszcze kolejne pół roku. Praca w kuchni to ciężki zawód, ale mnie niewiele pozostało do emerytury – mówi.

– Przychodzą tutaj bardzo różni ludzie – dodaje Polańska. – Rzeczywiście trzeba uczyć ich od podstaw wszystkiego, także higieny, ale warto.
Uczestnicy warsztatów z dumą opowiadają o andrzejkach, które zorganizowali. Zrobiono dekoracje, był wodzirej, wróżka, na stołach dzięki uczestnikom warsztatów gastronomicznych pojawiły się faworki. – To był absolutny przebój imprezy – śmieje się Polańska. – Teraz wszyscy przychodzą po przepis, a grupa przekonała się, że może coś zrobić wspólnie.

W ramach ćwiczeń kursanci przygotowują codziennie posiłki dla ponad stu osób, uczestników Centrum Integracji Społecznej. W kuchni królują: pani Bronka, wolontariuszka, która prawie od 10 lat pomaga gotować dla mieszkańców Barki i pan Wojtek, zawodowy kucharz. Reszta to pomocnicy. Pan Roman rozłoży pączki, pani Marzena i pan Wiesiu obiorą seler na kolejny obiad, inni sprzątają. I tak codziennie, po to, by za pół roku spróbować zdobyć pracę w kuchni, którejś z poznańskich restauracji.

Dyplom zawodowy robi różnicę: lepszy start na rynku pracy.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3