Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wygraj zaproszenie do krainy smaków i zapachów

Redakcja
Produkcja najdłuższej kiełbasy śląskiej i krupnioka, pokazy cukierników, konkursy basistów i kucharzy – mimo kryzysu tegoroczna edycja poznańskich targów spożywczych to impreza z rozmachem i mnóstwem wydarzeń towarzyszących.

Chociaż Targi Wyrobów Spożywczych Polagra-Food, Targi technologii Spożywczych Polagra-Tech i Targi Gastronomii Gastro-Trendy rozpoczną się w poniedziałek, 14 września, to już dzień wcześniej w pawilonie nr 5 Międzynarodowych Targów Poznańskich spotkają się producenci maszyn i urządzeń dla przemysłu mięsnego oraz rzeźnicy i wędliniarze z całego kraju.

Odwiedzających Salon Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Mięsnego z pewnością zainteresuje Warsztat wędliniarski – linia produkcyjna złożona z nowoczesnych maszyn i urządzeń – m.in. komór wędzarniczych, warzelniczych, fermentacyjnych. Na miejscu produkowana będzie biała kiełbasa wielkopolska, a także kiełbasa śląska i krupniok. Wędliniarze będą starali się ustanowić rekord na najdłuższą kiełbasę targową.

Mięso w krainie przypraw

W ramach targów Polagra-Tech czekają nas także codzienne pokazy pod hasłem „Mięso w krainie przypraw” – zorganizowane na przestrzeni specjalnej w pawilonie 5. W niedzielę w godz. 12-15 swoimi umiejętnościami chwalić się będą mistrzowie z firmy Unilever, w poniedziałek – z firmy Amco (10-13) i Promar (13.30-16.30); w środę – z Sokołów SA (14-16), a w czwartek z poznańskiej Wyższej szkoły Gastronomii i Hotelarstwa (10-13).



Gastronomia w nowej formule

Najwięcej pokazów czeka nas w ramach Międzynarodowych Targów Gastronomii Gastro Trendy. To zupełnie nowe targi wyłonione z Polagry-Food.
- Utworzenie targów Gastro trendy świadczy z jednej strony o coraz większej sile rynku gastronomicznego, a z drugiej o profesjonalizacji samej branży – wyjaśnia Hanna Skrzypczak, dyrektor Gastro Trendów i Polagry-Food. – Gastro Trendy to kompleksowa oferta dla restauratorów, ale także dla tych, którzy dopiero planują rozpoczęcie gastronomicznego biznesu.

Pomoże im także nowy projekt na poznańskich targach – „Idealna kuchnia, wzorcowa restauracja”. Idealna kuchnia wyposażona będzie m.in. w piec konwekcyjno-parowy, sprzęt chłodniczy, zmywarki, ekspresy do kawy. Od wtorku do środy kuchnia pracować będzie pełną parą, a dzięki otwartej ekspozycji odwiedzający targi będą mogli się przyjrzeć pracy kucharzy. Z „Idealną kuchnią” sąsiadować będzie „Wzorcowa restauracja” – kilka stolików z pełną zastawą i kartą menu skomponowaną specjalnie na targi Gastro Trendy. Co godzinę odbywać się tam będą pokazy, prelekcje i dyskusje między innymi na tematy wyposażenia kuchni, procesu Cook&Chill, trendów w wyposażeniu i projektowaniu kuchni, czy tez kosztów prowadzenia restauracji.



Kulinarny Puchar Polski w międzynarodowej obsadzie

Po raz kolejny w czasie poznańskich targów spożywczych rozegrany zostanie najważniejszy polski konkurs gastronomiczny – Kulinarny Puchar Polski. To „konkurs konkursów”, bowiem, aby wziąć w nim udział trzeba wcześniej wygrać jeden z renomowanych polskich konkursów kulinarnych. W tym roku w finałowej rywalizacji wezmą udział Robert Echust z poznańskiego Hotelu Park (laureat Wielkopolskiego Kucharza Roku 2008), Paweł Rozmiarek z tego samego hotelu (laureat konkursu Primerba Cup 2008), Marcin Różanski z hotelu Sheraton Poznań (Profesjonalista Roku PPH&R 2008), Cristian Pedrotti i Emauele Negri z restauracji Il Cavaliere z Nowego Miasta Lubawskiego (XI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej – Arte Culinaria Italiana 2009), Witold Iwański i Przemysław Kaczor z hotelu Hilton w Warszawie (VII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentow Sztuki Kulinarnej „L’art de la cuisine Martell” 2009), Dorota Pajęcka i Mariusz Nazimek z restauracji Moonsfera w Warszawie (Festiwal Kuchni Greckiej 2009) oraz David Sedlacek i Rudek Bil z Retigo Team Czechy (VI Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Dorszowe Żniwa 2009).

Zmagania mistrzowskich drużyn będziemy mogli obserwować w środę w godz. 10-15 na przestrzeni specjalnej w pawilonie 7. W tym roku kucharze przygotowywać będą ciepła przekąskę z szyjek rakowych z dodatkiem świeżych kurek, szpinaku i skórki z cytryny oraz danie główne – polędwicę z dzika z dodatkiem konfitury z głogu, świeżej dyni i lubczyku. Smak, a także sposób przygotowania, organizację i czystość pracy oraz wygląd dania na talerzu oceniać będzie jury złożone z mistrzów kuchni pod przewodnictwem Andrzeja Bryka.



Świat kręci się wokół kawy

Po raz drugi w Poznaniu zorganizowana zostanie Olimpiada Kawy – czyli Mistrzostwa Polski Sieci Kawowych. Przez dwa dni (poniedziałek i wtorek) najlepsi polscy bariści drużynowo rywalizować będą w czterech dyscyplinach: Latte art –na najlepsze latte i macchiato, Coffee in good spirits – własne receptury drinków na bazie kawy i alkoholu, Cup testing – rozpoznawanie różnych gatunków kawy za pomocą węchu i zapachu oraz Esspresso na czas – przygotowanie jak najwięcej doskonałych jakościowo espresso w ciągu 5 minut.

Na miłośników kawy czekają nie tylko zmagania najlepszych baristów, ale także cykl spotkań pod wspólnym hasłem Wyspa Kawowa Akademia Espresso. Jej program skoncentrowany będzie na kawie i przygotowaniu kawowego menu – kaw klasycznych, napojów ciepłych i mrożonych oraz deserów. Będzie można także obejrzeć kilka koncepcji optymalnego wyposażenia w sprzęt kawowy baru – w zależności od wielkości i wyglądu lokalu.



Regionalne przysmaki dla wszystkich

Po raz pierwszy w czasie targów spożywczych zaprezentowana zostanie specjalna przestrzeń ogólnodostępna dla wszystkich chętnych poznaniaków. W pawilonach 1 i 2 (wejście od ul. Głogowskiej) za darmo będzie można odwiedzić ekspozycję – kiermasz „Smaki regionów”. Specjalnie zaaranżowaną przestrzeń wypełnią stoiska przygotowane przez 16 urzędów marszałkowskich. Będzie można spróbować i kupić wszystko, co związane jest tradycyjna polską żywnością – wina, nalewki, chleby wypiekane domowymi sposobami, ciasta, wędliny robione według starych receptur, sery, przetwory warzywne i owocowe. W czasie wystawy „Smaki Regionów” odbędzie się także finał konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo” (wtorek, godz. 15).
Smaki Regionów można bezpłatnie odwiedzać od poniedziałku do czwartku (14-17 września) w godz. 9-17.

Jak kupić bilet, a jak wygrać zaproszenia

Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra-Food, Technologii Spożywczych Polagra-Tech i Gastronomii – Gastro Trendy, odwiedzać można od 14 do 17 września. Wyjątkiem będzie Dzień Rzeźnika i Wędliniarza zorganizowany 13 września w pawilonie 5. Targi czynne będą w godz. 9-17 (z wyjątkiem 17 września – 9-16). Bilet wstępu na tragi kosztuje 50 zł (20 zł dla profesjonalistów po rejestracji, 10 zł dla uczniów i studentów – wyłącznie w zorganizowanych grupach na podstawie wcześniejszych zgłoszeń).

Mam dla Was zaproszenia upoważniające do odwiedzenia targów dowolnego dnia pomiędzy 14-17 września. By zdobyć jedno z nich trzeba w komentarzu pod tym tekstem napisać jaka jest Wasza ulubiona potrawa – swój wybór uzasadnijcie. Autorzy 5 najlepszych komentarzy otrzymają dwuosobowe zaproszenia na targi Polagra-Food (można z nimi odwiedzać także ekspozycję targów Polagra-Tech i Gastro Trendy). Na wpisy macie czas do godz. 12 w piątek, 11 września. Dwie godziny później ogłosimy kto otrzyma zaproszenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto