Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sprawdź, jakie warzywa i owoce mają w sobie najwięcej pestycydów. Upewnij się, zanim zrobisz zakupy!

Redakcja
pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne
Każdego roku Environmental Working Group zamieszcza ranking produktów, które zawierają największą ilość szkodliwych pestycydów. Dzięki temu, możemy sprawdzić, które warzywa i owoce są najbardziej skażone. Sprawdź, które z nich znalazły się na najnowszej liście!

W piramidzie żywieniowej jednym z najważniejszych elementów są warzywa i owoce. Mówi się, że w ciągu dnia powinno spożywać się 4-5 posiłków, oczywiście zachowując przy tym regularne odstępy czasu. A podstawą diety są właśnie warzywa i owoce, które powinny stanowić połowę tego, co jemy. Niestety, chcąc zdrowo się odżywiać, nie wystarczy wypełniać ogólne zalecenia. Trzeba również zwracać uwagę na to, co się je. Skąd pochodzi dany produkt i czy wyprodukowany został w dobrych warunkach. Sięgając po owoce czy warzywa z półek np. marketach, ryzykujemy. Może okazać się, że są one dość mocno potraktowane różnymi środkami chemicznymi.

Czytaj także: Trujące rośliny. Mogą wywołać wysypkę, duszności...Sprawdź, czy nie masz ich w domu

Parszywa 12 – lepiej jej unikać

Co roku amerykańska organizacja non-profit Environmental Working Group (EWG) tworzy listę – parszywą (brudną) 12. Znajdują się na niej owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami. Tworzona jest na podstawie badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonanych w Stanach Zjednoczonych. Raport wskazuje, które owoce i warzywa chłoną pestycydy w największych stężeniach. Jakie warzywa i owoce znalazły się na liście? Poznajcie 12 z nich>>>

Organizacja Environmental Working Group przede wszystkim specjalizuje się w badaniach środowiska właśnie pod kątem niezdrowych, toksycznych substancji. Jej przewodniki przydatne są każdemu, kto dba o zdrowie swoje i swoich najbliższych. Jednak biorąc pod uwagę podatność warzyw i owoców na zanieczyszczenia, podobne wyniki mogłyby być efektem badań przeprowadzonych także w Europie.

Sprawdź 12 warzyw i owoców skażonych pestycydami >>>

Jak pozbyć się pestycydów?

Nie zapominajcie także o tym, że dla bezpieczeństwa należy wymyć starannie każde warzywo czy owoc. Jednym ze sprawdzonych sposób na pozbycie się pestycydów jest wykorzystanie do tego soli morskiej lub soku z cytryny. W takiej mieszance moczymy warzywa przez ok. 10 minut, po czym płuczemy pod bieżącą wodą.

Czytaj także: Trujące rośliny. Mogą wywołać wysypkę, duszności...Sprawdź, czy nie masz ich w domu

WIDEO: Na powierzchni świeżych owoców i warzyw znajduje się wiele bakterii, pleśni i grzybów, a także pozostałości po środkach chemicznych. Jak skutecznie się ich pozbyć? Najlepsze sposoby pokazała i wyjaśniła Kornelia Westengaard.

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

od 7 lat
Wideo

echodnia Policyjne testy - jak przebiegają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto