Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poznańskie cukiernie gotowe na Wielkanoc

Redakcja
Święta Wielkanocne bez sernika, babki czy murzynka - niemożliwe. ...
Święta Wielkanocne bez sernika, babki czy murzynka - niemożliwe. ... Adam Łojewski
Święta Wielkanocne bez sernika, babki czy murzynka - niemożliwe. W Poznańskich cukierniach trwa przedświąteczna gorączka.

Wielkanoc jest dla chrześcijan najważniejszym świętem w roku. Podobnie jak przed świętami Bożego Narodzenia, tak i teraz rozpoczyna się prawdziwe zakupowe szaleństwo. Kolejki w sklepach są coraz dłuższe. Szczególnie w tym okresie prawdziwe oblężenie przeżywają cukiernie. Sprawdziliśmy czy sprzedawcy słodkości odczuwają zbliżające się święta, czy zwiększyło się zainteresowanie, co kupują poznaniacy i za ile.

Rok 2011 rozpoczął się od wielu podwyżek. Wzrosły nie tylko ceny paliw, ale również żywności w tym produktów potrzebnych do produkcji ciast. Czy jednak popularna babka będzie kosztować więcej niż w roku ubiegłym?
- Ceny są takie same jak w roku ubiegłym - mówi sprzedawczyni z cukierni Szarlotka przy ul. Kraszewskiego.

Podobnego zdania jest również Teresa Racyk, właścicielka cukierni Elitte przy Starym Marychu.
- Cen nie podwyższamy, chcemy utrzymać klientów przy życiu - twierdzi pani Teresa. - Wszystko jest obecnie drogie, to chociaż my nie podwyższamy cen w cukierni.

Mimo podwyżek w sklepach spożywczych, w niektórych cukierniach ceny są niezmienne aż od kilku lat.
- Nasze ceny nie zmieniają się już od sześciu lat - mówi sprzedawczyni w cukierni ML znajdującej się przy ul. 23 Maja.

Ceny w większości cukierni są podobne i wahają się w granicach 25 zł za kilogram.

Przed świętami półki w cukierniach wypełniają się bardziej niż zwykle. Znaleźć można pierniki, babki, makowce, jabłeczniki, murzynki czy mazurki, ale także różnego rodzaju świąteczne ciasteczka oraz zajączki w czekoladzie. Wszystkie ciasta wypiekane na wiele sposobów, każdy oryginalny i jedyny w sowim rodzaju.
- Oferujemy bardzo wiele ciast, między innymi baby drożdżowe, piaskowe, sernik tradycyjny, z kokosem, mazurki, jabłeczniki czy makowce - wymienia pani Teresa Racyk z cukierni Elitte. - Mieszkańcy są przyzwyczajeni do naszych produktów. Wszystko tworzymy bez dodatkowych konserwantów, polepszaczy. Używamy świeżych jaj.

Mimo, że oferta cukierni jest bogatsza z roku na rok, zainteresowanie kupnem ciast spada. Wzrost cen, domowe wypieki, to sprawia, że coraz że coraz rzadziej poznaniacy składają zamówienia na ciasta.
- W tym momencie mamy mniej zamówień niż w roku ubiegłym - mówi Aleksandra z cukierni przy rynku Jeżyckim. - Jest to pewnie spowodowane delikatnym podniesieniem cen.

Spadek zainteresowania odczuwają, również sprzedawczynie w cukierniach ML oraz Złoty Rożek twierdząc zgodnie: W zeszłym roku było lepiej. Z roku na rok zainteresowanie nie co spada.

Z kolei Teresa Racyk z cukierni Elitte jest zadowolona z ruchu przed tegorocznymi świętami choć nie ukrywa, że produkcja spadła.
- Zainteresowanie jest duże, co nas bardzo cieszy - zapewnia Racyk. - Trzeba jednak zaznaczyć, że tegoroczna produkcja została zmniejszona o 30 procent.

W tym roku na wielkanocnych stołach najwięcej powinno pojawić się pierników oraz różnego rodzaju babek. Nie zabraknie też przeróżnego rodzaju serników. To właśnie te ciasta najczęściej zamawiają poznaniacy. Okazuje się też, że na wielu Wielkanocnych stołach pojawią się torty, które również cieszą się sporym zainteresowaniem.

W większości piekarni można jeszcze składać zamówienia na ciasta. Najbliższa ku temu okazja będzie w ostatnie trzy dni przed niedzielą Wielkanocną, które są swego rodzaju kiermaszem wypieków świątecznych.

Czytaj także:
Śniadanie wielkanocne w kolorach wiosny

Aby podkreślić jego charakter warto zadbać nie tylko o ulubione potrawy świąteczne, ale także odpowiednią oprawę stołu jadalnego, wokół którego zgromadzą się nasi biesiadnicy.

Wielkanocne zakupy: Nie kupuj jajek z lodówki! Sprawdzaj słodycze!

Uważajcie na kupowane na targowiskach słodycze! Wiele z nich nie ma oznaczeń zgodnych z polskim prawem, czyli nie dowiecie się, czy nie zawierają np. alergenów, na które jesteście uczuleni!

Co podać na wielkanocne śniadanie radzi szef kuchni hotelu Sheraton

W hotelowej restauracji dominuje kuchnia fusion, mimo to szef kuchni - Krystian Szopka na wielkanocne śniadanie poleca tradycyjne, wielkopolskie potrawy.

Jak zrobić wielkanocny stroik? (wideo)

Myślisz, jak przygotować świąteczny stroik? Zaprosiliśmy do redakcji siostrę Katarzynę Machut i rzeźbiarza Romualda Łuczko, którzy udzielili krótkiej lekcji. Zobacz wideo.

Jak zrobić pisankę?

Wszyscy, którzy próbowali, wiedzą, że to niełatwe, ale wystarczy znać kilka sposobów, by nawet bez specjalnych talentów już tej Wielkanocy móc poszczycić się własnoręcznie zrobioną i bardzo ładną pisanką.

Jak zrobić batikową pisankę?

To dla wielu osób poważny problem przed Wielkanocą. Dlatego przygotowaliśmy dla was ściągę, jak zrobić batikową pisankę, czyli taką barwioną z pomocą wosku i farbek na zimno.

Pisanka na wiele sposobów - kraszanki, wydrapywanki, oklejanki

Powinny być kolorowe, kunsztownie zdobione, takie, żeby je z dumą pokazywać znajomym, tylko jak takie cuda zrobić? Mamy kilka pomysłów...

Lany poniedziałek z umiarem, bo inaczej będzie mandat!

Za przesadne polewanie innych wodą w drugi dzień świąt można dostać mandat w wysokości nawet 500 złotych.

Wielkanocne stroiki - zdjęciowe inspiracje

Z kawałków wstążki, kilku traw i kolorowej kraszanki mogą wyjść cuda zmieniające wielkanocny stół w dzieło sztuki. Sprawdźcie, jak może wyglądać wielkanocny stroik. Zobaczcie zdjęcia!

Wielkanocne życzenia na e-maila i SMS-a

Wolny czas, stół zastawiony samymi pysznościami i towarzystwo tych, których kochamy - to najczęstsze wyobrażenia Wielkanocy. Ale co by to były za święta bez życzeń! Oto kilka przykładów życzeń do wysłania e-mailem i SMS-em.

Wielkanoc: baba to podstawa!

Kiedyś z ich wielkości wróżono sobie pomyślność, a umiejętność pieczenia była wysoko ceniona u panny na wydaniu. Robiono je w Wielką Sobotę.

Wielkanocne przepisy: Jaja faszerowane na kilka sposobów poleca szef kuchni Deserovni Pałacu Wąsowo

Jajka - ale z okazji Wielkanocy podane inaczej. Specjalnie dla nas Jewgienij Lesnych, mistrz kuchni Deserovni Wąsowo, zdradza kilka sekretów na jaja faszerowane.

Festiwal Kultury Studenckiej ARTenalia
6, 7, 8 maja 2011
Stara Rzeźnia



od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto