Jan A.P. Kaczmarek w imieniu festiwalu Transatlantyk podpisał umowę o współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale, dotyczącą pierwszych w Polsce pokazów Kina Kulinarnego.
Międzynarodowy Festiwal Filmu i Muzyki
Transatlantyk 2011
5-13 sierpnia 2011
W Poznaniu zostaną zorganizowane pierwsze pokazy polskiej sekcji Kina Kulinarnego (Kulinarisches Kino), które jest młodszym partnerem berlińskiego programu, poruszającego kwestie dobrej, zdrowej żywności i ekologii.
Wojciech Modest Amaro, mistrz kuchni molekularnej, pracował i praktykował u boku takich szefów kuchni, jak: Ferran Adria (Elbulli), Yannick Alleno (Le Meurice) czy Rene Redzepi (Noma). W 2008 roku Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna przyznała mu prestiżo- wą nagrodę Chef de l’Avenir za wybitny talent. Modest Amaro jest autorem best- sellerowej książki „Kuchnia polska XXI wieku”, za którą otrzymał Grand Prix Litterature de la Gastronomique w Paryżu. | Przez pięć festiwalowych dni, od 6 do 10 sierpnia, Kino Kulinarne będzie rozbudzać apetyt widzów pokazami filmowymi. Po każdym seansie Wojciech Modest Amaro, dyrektor kulinarny festiwalu przygotuje dla całej publiczności powiązane z duchem filmu potrawy, w duchu slow food. Program filmowy Kina Kulinarnego przedstawi filmy fabularne, oraz dokumentalne poruszające kwestie żywności i ekologii. |
Czterodaniowym kolacjom towarzyszyć będą dyskusje z zaproszonymi gośćmi o zaprezentowanych filmach.
Czytaj także: |
Plakat musi śpiewać 8 maja - 24 lipca 2011 | Muzeum Narodowe w Poznaniu |
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?