Radek Rakowski: Czym się grecka kulinarna Wielkanoc różni od przygotowywanej w Polsce?
Theo Vafidis: Pieczemy takie specjalne ciasto z chałki, oczywiście też są jajka. Jednak gdy wracamy w sobotnie południe z kościoła, to jemy taką zupę majericę. W Polsce się takiej nie da zrobić, ponieważ jest z mięsa, które tutaj nie jest używane, na przykład móżdżka.
Polacy, kiedy są na Wielkanoc w Grecji i próbują tę zupę, to mówią „pyszna jest!”. Tylko jak potem tłumaczysz, co jest w środku, to już nie są tacy zadowoleni. Dalej im smakuje, ale akurat nie ten kawałek mięsa.
Natomiast najważniejsze, co Grecy na Wielkanoc, to pieczemy całe jagnię. Wymaga to dużo cierpliwości, budzimy się o szóstej rano i przez sześć siedem godzin pieczemy. Inaczej nie czuje się Wielkanocy.
Czy takie jagnię musimy specjalnie marynować?
Nie, nic nie marynujemy. To jest tylko zwyczajne, oczyszczone w środku jagnię. Obok mamy oliwę z oliwek i oregano. Czasami musimy jagnię pędzelkiem smarować i nic więcej.
Ale nie wszyscy mają takie warunki, żeby móc jagnię upiec w ogródku..
W Grecji też nie wszyscy mają taką możliwość, ale robimy inaczej – idziesz na pole lub do lasu, gdzie są specjalne miejsca. Ludzie siedzą tam od szóstej rano. Zobaczysz tam 20-25 osób piekących jagnię. Obok mają zawsze jakieś przekąski, sałatę, fetę, uzo – rozmawiają i próbują. A każdy jest specjalistą czy jagnię jest dobre, czy nie. Po sześciu godzinach takiego pieczenia i próbowania z jagnięcia zostaje zazwyczaj połowa.
Czy podobną jagnięcinę możemy przygotować w domu?
Możemy upiec udziec jagnięcy z kością. Nazywa się kleftiko. Specjalnie dla państwa zdradzę ten przepis. Potrzebna będzie folia aluminiowa, udziec jagnięcy, albo gicz z kością lub bez. Do tego masło czosnkowe, którym mięso smarujemy, sól, pieprz, oregano i papryka słodka. W mięsie robimy nacięcie i wkładamy w nie dwa kawałki czosnku. Do tego jeszcze dokładamy ser feta, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko dokładnie owijamy folią i układamy w brytfannie ciasno dwie-trzy sztuki. Całość zalewamy dokładnie wodą. Wstawiamy do pieca na godzinę i 50 minut na 180 stopni. Czasami musimy sprawdzić czy jest woda w środku.
I wtedy możemy już świętować grecką Wielkanoc w Polsce…
Jest jeszcze jedna rzecz, która jest potrzebna na Wielkanoc. To radość i zadowolenie z życia. Mamy Wielkanoc – bardzo fajne święta, a my zaczynamy narzekać, jesteśmy niezadowoleni, że za mało zarabiamy… Od kiedy pamiętam to zawsze za mało zarabiamy. Zarabiasz 2 tysiące kupisz buty za 100, zarabiasz 2,5 – kupisz za 150, i zawsze ci brakuje pieniędzy.
Klimat i atmosfera - to jest najważniejsze. Nie będzie udanych świąt bez dobrego klimatu, dobrego towarzystwa i dobrego humoru. To jest tak samo z restauracją - idziesz dziś do jednej, masz dobry humor i ci smakuje. Idziesz do tej samej restauracji, jesz to samo jedzenie i ci nie smakuje. Bo masz zły humor.
Na Wielkanoc trzeba też być z rodziną. Jestem szczęśliwy, ponieważ w tym roku pierwszy raz do Polski przyjedzie moja siostra. Ostatnie 20 lat nie byłem na Wielkanoc w Grecji, jedziemy tam tylko latem. I tego mi bardzo brakuje. Mam nadzieję, że w przyszłym roku praca mi pozwoli i po raz pierwszy z moimi synami, którzy jeszcze w Grecji na Wielkanoc nie byli, pojedziemy z żoną na grecką Wielkanoc.
Czytaj także: |
Poznańskie cukiernie gotowe na Wielkanoc Święta Wielkanocne bez sernika, babki czy murzynka - niemożliwe. W Poznańskich cukierniach trwa przedświąteczna gorączka. |
Pisanka na wiele sposobów - kraszanki, wydrapywanki, oklejanki Powinny być kolorowe, kunsztownie zdobione, takie, żeby je z dumą pokazywać znajomym, tylko jak takie cuda zrobić? Mamy kilka pomysłów... |
Lany poniedziałek z umiarem, bo inaczej będzie mandat! Za przesadne polewanie innych wodą w drugi dzień świąt można dostać mandat w wysokości nawet 500 złotych. |
Wielkanoc: baba to podstawa! Kiedyś z ich wielkości wróżono sobie pomyślność, a umiejętność pieczenia była wysoko ceniona u panny na wydaniu. Robiono je w Wielką Sobotę. |
Festiwal Kultury Studenckiej ARTenalia 6, 7, 8 maja 2011 Stara Rzeźnia |
Burze nad całą Polską
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?