Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarny Puchar Polski wygrał poznaniak!

Redakcja
Paweł Rozmiarek, kucharz z poznańskiego hotelu HP Park wygrał najbardziej prestiżowy rodzimy konkurs gastronomiczny – Kulinarny Puchar Polski.

By wystartować w rozgrywkach Kulinarnego Pucharu Polski, kucharze musieli wcześniej wygrać jeden z renomowanych polskich konkursów gastronomicznych. W tym roku, z powodu kryzysu nie wszystkie imprezy się odbyły i zamiast – tak jak do tej pory 10 kucharzy – w finale KPP wystartowało ośmiu zawodników. Chociaż kucharze startowali w konkurencji indywidualnej, to każdy z nich przygotowując konkursowe zadania, miał pomocnika.

Rywalizujący w dziewiątej edycji konkursu kucharze przygotowywali ciepła przekąskę z szyjek rakowych z dodatkiem świeżych kurek, szpinaku i skórki z cytryny oraz danie główne – polędwicę z dzika z dodatkiem konfitury z głogu, świeżej dyni i lubczyku. Międzynarodowe jury pod kierownictwem Andrzeja Bryka oceniało nie tylko smak gotowych potraw, ale także sposób przygotowania, organizację i czystość pracy oraz wygląd dania na talerzu. Ważne było także, ile surowców zostało po przygotowaniu ośmiu porcji dań – wszystko po to, by w kuchniach jak najmniej się marnowało.

Zadanie nie należało do najłatwiejszych – zawodnicy nie mogli korzystać z półproduktów, a cały proces gotowania – zamiast zacisza kuchni – odbywał się nie tylko pod czujnym okiem jurorów, ale także licznej publiczności, kamer telewizyjnych i błysku fleszy.

Poznaniacy najlepsi!

Chociaż zawody zakończyły się około godziny 15, to dopiero w środę późnym wieczorem poznaliśmy laureatów konkursu. Najlepszym polskim kucharzem roku 2009 okazał się Paweł Rozmiarek z hotelu HP Park w Poznaniu. Wspólnie z pomocnikiem – Bartoszem Budzyńskim, przygotował "Szyjki rakowe podawane na risotto aromatyzowanym rakiem z dodatkiem kurek w śmietanie ze szpinakiem" – na przystawkę oraz "Polędwicę z dzika obłożona botwiną i musem z bażanta, podane z dynią przełożoną grzybami w śmietanie oraz polentą z gulaszem z dodatkiem sosu z dziczyzny" – jako danie główne.


Najlepsza przystawka

26-letni Paweł Rozmiarek otrzymał Kulinarny Puchar Polski już po raz drugi. Poprzednio statuetkę zdobył w 2004 r.

Na drugim miejscu znalazł się Witold Iwański z warszawskiego hotelu Hilton, a trzecią lokatę zajął Marcin Różański, do niedawna kucharz poznańskiego hotelu Sheraton, obecnie pracujący w hotelu Twardowski w Poznaniu.


Zwycięskie danie główne

Wraz ze zdobyciem tytułu najlepszego polskiego kucharza Paweł Rozmiarek otrzymał 10  tys. zł nagrody (za drugie miejsce pryznano 7 tys. zł, a za trzecie – 5 tys. zł). Organizatorem konkursu była Wielkopolska Izba Gastronomii i Międzynarodowe Targi Poznańskie. Impreza w ramach Międzynarodowych Targów Gastronomii Gastro Trendy zorganizowana została przy współpracy dwóch największych polskich organizacji kucharskich – Klubu Szefów Kuchni i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Żeby zobaczyć więcej zdjęć wystarczy kliknąć miniaturkę w galerii poniżej.

Przeczytaj także inne nasze relacje z targów Polagra-Food, Polagra-Tech i Gatro Trendy:
Kulinarny Puchar Polski wystartował (relacja MoDO)

Na terenie MTP od rana trwa Kulinarny Puchar Polski. Na miejscu jest Radek Rakowski, który za pomocą aplikacji MoDO (Mobilnego Dziennikarza Obywatelskiego) przesyła relację z tego wydarzenia.

Z nosem w kawie (wideo)

Zobacz w jaki sposób bariści rozpoznawali różne gatunki kawy. Posłuchaj, co o tym napoju opowiada Tomasz Obracaj, organizator Olimpiady Kawy. Zobacz filmy.

Kawy wąchanie i smakowanie

Można przepłukać nią usta i wypluć, albo wąchać. Ale nie wolno, pod groźbą dyskwalifikacji, podnosić filiżanki. To podstawowe reguły konkursu Cup Testerów zakończonej we wtorek w Poznaniu Olimpiady Kawy.

Nie ma kryzysu na targach

Pierwszego dnia poznańskich targów spożywczych tereny wystawiennicze MTP odwiedziło ponad sześć tysięcy gości. To więcej niż rok temu.

Kilometrowa kiełbasa na Polagrze: bijemy rekord Guinessa

Podczas targów Polagra Tech na terenie MTP trwa bicie rekordu na najdłuższą kiełbasę na świecie. Wołowo-wieprzowa metka tatarska ma osiągnąć długość... ponad jednego kilometra.

Targi smaków i aromatów

800 wystawców z 30 krajów – poznańskie targi spożywcze oparły się kryzysowi i konsekwentnie przeobrażają się w pełni profesjonalne wydarzenie marketingowe.

Egzotyczne smaki regionów

Czy wiecie, jak smakuje... ścierka albo kopa pszczyńska? Potrawy o tak przedziwnych nazwach można znaleźć w Poznaniu tylko w jednym miejscu: na kiermaszu "Smaki Regionów".

Benedyktynka? Tylko z Wielkopolski

Jest niezwykle aromatyczna, ma lecznicze właściwości, doskonale nadaje się jako dodatek do dań, no i można ją pić przy każdej okazji. Benedyktyni z Lubinia promują na kiermaszu "Smaki Regionów" wielkopolską Benedyktynkę.

Wielkopolskie dziedzictwo kulinarne ma się świetnie

Jest ich dziesięcioro, a wszystkich łączy jedno – chcą kultywować wielkopolskie tradycje kulinarne. Po raz pierwszy w Wielkopolsce przyznano certyfikaty Dziedzictwa Kulinarnego.

Dzień Rzeźnika i Wędliniarza: smacznie i pachnąco

Wystawa chłodnictwa, dużo polskich wędlin oraz pokaz produkcji białej kiełbasy na żywo – takie atrakcje przygotowali dla nas organizatorzy z okazji Dnia Rzeźnika i Wędliniarza.


Mój Modny Poznań

serwis specjalny
7 CUDÓW POZNANIA

Weź udział w plebiscycie
KONKURSY MM POZNAŃ

sprawdź co możesz wygrać
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto