By wystartować w rozgrywkach Kulinarnego Pucharu Polski, kucharze musieli wcześniej wygrać jeden z renomowanych polskich konkursów gastronomicznych. W tym roku, z powodu kryzysu nie wszystkie imprezy się odbyły i zamiast – tak jak do tej pory 10 kucharzy – w finale KPP wystartowało ośmiu zawodników. Chociaż kucharze startowali w konkurencji indywidualnej, to każdy z nich przygotowując konkursowe zadania, miał pomocnika.
Rywalizujący w dziewiątej edycji konkursu kucharze przygotowywali ciepła przekąskę z szyjek rakowych z dodatkiem świeżych kurek, szpinaku i skórki z cytryny oraz danie główne – polędwicę z dzika z dodatkiem konfitury z głogu, świeżej dyni i lubczyku. Międzynarodowe jury pod kierownictwem Andrzeja Bryka oceniało nie tylko smak gotowych potraw, ale także sposób przygotowania, organizację i czystość pracy oraz wygląd dania na talerzu. Ważne było także, ile surowców zostało po przygotowaniu ośmiu porcji dań – wszystko po to, by w kuchniach jak najmniej się marnowało.
Zadanie nie należało do najłatwiejszych – zawodnicy nie mogli korzystać z półproduktów, a cały proces gotowania – zamiast zacisza kuchni – odbywał się nie tylko pod czujnym okiem jurorów, ale także licznej publiczności, kamer telewizyjnych i błysku fleszy.
Poznaniacy najlepsi!
Chociaż zawody zakończyły się około godziny 15, to dopiero w środę późnym wieczorem poznaliśmy laureatów konkursu. Najlepszym polskim kucharzem roku 2009 okazał się Paweł Rozmiarek z hotelu HP Park w Poznaniu. Wspólnie z pomocnikiem – Bartoszem Budzyńskim, przygotował "Szyjki rakowe podawane na risotto aromatyzowanym rakiem z dodatkiem kurek w śmietanie ze szpinakiem" – na przystawkę oraz "Polędwicę z dzika obłożona botwiną i musem z bażanta, podane z dynią przełożoną grzybami w śmietanie oraz polentą z gulaszem z dodatkiem sosu z dziczyzny" – jako danie główne.
Najlepsza przystawka
26-letni Paweł Rozmiarek otrzymał Kulinarny Puchar Polski już po raz drugi. Poprzednio statuetkę zdobył w 2004 r.
Na drugim miejscu znalazł się Witold Iwański z warszawskiego hotelu Hilton, a trzecią lokatę zajął Marcin Różański, do niedawna kucharz poznańskiego hotelu Sheraton, obecnie pracujący w hotelu Twardowski w Poznaniu.
Zwycięskie danie główne
Wraz ze zdobyciem tytułu najlepszego polskiego kucharza Paweł Rozmiarek otrzymał 10 tys. zł nagrody (za drugie miejsce pryznano 7 tys. zł, a za trzecie – 5 tys. zł). Organizatorem konkursu była Wielkopolska Izba Gastronomii i Międzynarodowe Targi Poznańskie. Impreza w ramach Międzynarodowych Targów Gastronomii Gastro Trendy zorganizowana została przy współpracy dwóch największych polskich organizacji kucharskich – Klubu Szefów Kuchni i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Żeby zobaczyć więcej zdjęć wystarczy kliknąć miniaturkę w galerii poniżej.
Przeczytaj także inne nasze relacje z targów Polagra-Food, Polagra-Tech i Gatro Trendy: |
Z nosem w kawie (wideo) Zobacz w jaki sposób bariści rozpoznawali różne gatunki kawy. Posłuchaj, co o tym napoju opowiada Tomasz Obracaj, organizator Olimpiady Kawy. Zobacz filmy. |
Nie ma kryzysu na targach Pierwszego dnia poznańskich targów spożywczych tereny wystawiennicze MTP odwiedziło ponad sześć tysięcy gości. To więcej niż rok temu. |
Targi smaków i aromatów 800 wystawców z 30 krajów – poznańskie targi spożywcze oparły się kryzysowi i konsekwentnie przeobrażają się w pełni profesjonalne wydarzenie marketingowe. |
Egzotyczne smaki regionów Czy wiecie, jak smakuje... ścierka albo kopa pszczyńska? Potrawy o tak przedziwnych nazwach można znaleźć w Poznaniu tylko w jednym miejscu: na kiermaszu "Smaki Regionów". |
Mój Modny Poznań serwis specjalny | 7 CUDÓW POZNANIA Weź udział w plebiscycie | KONKURSY MM POZNAŃ sprawdź co możesz wygrać |
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?